Pers

24 januari dichtbundelpresentatie misbruik en psychische pijn door C’rienke Antuma

Op zaterdagmiddag 24 januari van 14.30 tot 17.00 uur presenteert dichter C’rienke Antuma in Rietland (Oosterseweg 62, Zuidwolde, GN) haar eerste dichtbundel ‘Rood, zwart, blauw en de rest’. De gedichten gaan over misbruik, psychische pijn en geloof. De missie die Antuma hiermee heeft is het taboe rond misbruik en psychische problemen te doorbreken. Ze doet dit door woorden te geven aan gevoel en door het geven van herkenning en erkenning. Verder geeft ze in haar gedichten inzicht in de ontwrichtende gevolgen die misbruik kan hebben. Haar houvast in deze dagelijkse strijd is haar geloof.

‘Ik wil het taboe rond incest en misbruik doorbreken door er in openheid en kwetsbaarheid over te praten. Gedichten zijn voor mij een inkijkje in mijn hart. Voor mij voelt het dat mijn hart hoge muren om zichzelf heeft opgetrokken. Zoals elk hart wil dat van mij toch gekend worden. Daarom gooit mijn hart pakketjes over de muur heen. In die pakketjes zitten gedichten. Vaak heb ik géén idee wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Als ik dan aan het schrijven ga, merk ik wat me bezighoudt.’

De dichter heeft ervoor gekozen een speciale bundel te maken, waarin de kwetsbaarheid van het onderwerp en de onderworpene tot uiting komt. Dit zowel in de keus van materiaal en vormgeving als het doosje waarin de bundel wordt aangeboden. De tekeningen, gemaakt door Nelleke Schreiber-Roosenbrand, ondersteunen het verhaal en benadrukken de kwetsbaarheid van het onderwerp. De vormgever, Lex-Arjen Elzinga, heeft de bundel en elk gedicht op een unieke manier vormgegeven. De inhoud, vorm en tekeningen vormen een hechte eenheid.

Antuma’s ideaal is om naar aanleiding van haar bundel met mensen in gesprek te komen. Ze wil bijeenkomsten organiseren om daadwerkelijk het taboe te doorbreken. De bijeenkomsten zullen met name gericht zijn op mensen om slachtoffers heen en mensen die er misschien zijdelings of helemaal niet mee geconfronteerd worden. Het is een heel gevoelig onderwerp, dus is het van belang dat de setting veilig is. De dichter staat open voor reacties op www.rood-zwart-blauw-enderest.nl.


Loading